4 начина да излезете от тежко финансово положение

Разни

Сложната ситуация, в която се намира в момента световната икономика, както и някои наши недобре обмислени решения могат да доведат до значителни финансови усложнения. Уведомителни писма от банката, напомняния от фирми за събиране на дългове, обаждания от съдия изпълнител и запор на банковата сметка са неприятно ежедневие за някои. Всичко това е съпроводено от голям стрес и усещане за безизходица. Какво да правим, когато сме затънали в дългове и нямаме идея как да се измъкнем от това положение? Научете 4 полезни стъпки за преодоляване на възникнали финансови проблеми и затруднения.

1. Вземете нещата в свои ръце

В трудни ситуации трябва преди всичко да признаем, че имаме проблем. Избягването и отричането на неприятностите няма да ги накара да изчезнат. За съжаление трябва съзнателно да подходим към нещата и да ги вземем в свои ръце. Финансовите проблеми не могат да изчезнат с магическа пръчка, нито някой ще дойде да ги разреши вместо нас. Безмислено е и да се заблуждаваме, че банката няма да потърси вноската по кредита, който ни е отпуснала или пък да таим напразни надежди да получим значително наследство от някоя непозната американска леля. Докато не се справим сами с дълговете си, те няма да изчезнат, а напротив – ще се увеличават. Какви стъпки да предприемем, за да постигнем по-добро и по-спокойно финансово бъдеще?

2. Водете си отчет точно къде и колко дължите

Следващият етап трябва да бъде да осъзнаем колко и на кого сме длъжници. Нека изброим всички наши задължения, например: овърдрафт по сметката и кредитната карта, задължения към банки и кредитни институции, както и неплатени сметки и глоби. Освен това направете обобщение на всички приходи, които получавате – работна заплата и всички останали, като например доход от наем на недвижим имот или други финансови постъпления. Също така изчислете всички текущи такси и разходи за домакинството, транспорт, храна, дрехи и козметика. Прибавете към сметката и разходите за децата и всички семейни забавления. Благодарение на това ще можете да прецените колко пари сте в състояние да отделите за погасяване на просрочените задължения.

3. Минимизирайте разходите си и се опитайте да получите допълнителен доход

За съжаление ще се наложи да се сблъскате с труден период на повишена работа и затягане на колана. Не забравяйте, че тези неприятности ще приключат един ден и това ще стане благодарение на вашите усилия и дисциплина. Сега, когато сте изчислили домашния си бюджет, вече знаете къде парите се изплъзват между пръстите ви. Спрете този теч. Ограничете разходите си за удоволствия и се съсредоточете върху целта да спестявате. Друга трудна стъпка е намирането на допълнителен източник на доходи. Може би си струва да поискате от шефа си повишение или допълнителен извънреден труд, можете също да потърсите допълнителна работа в различни онлайн групи или портали.

4. Свържете се с кредиторите си

Избягването на комуникацията с институциите, към които имате дългове, няма да ви накара да забравите за тях. Също така не разчитайте на давност на задълженията си, независимо дали става въпрос за бързи кредити, заем до заплата или лизинг на автомобил. Най-доброто решение е да посетите централата на компанията или обслужващия ви офис и да обсъдите възможностите за евентуално намаляване на вноската или удължаване на срока на кредита. При неплатени сметки можете да договорите дългът да бъде разделен на вноски. Друга полезна идея може да бъде договаряне на кредитна ваканция или рефинансиращ заем. Рефинансирането ще ви позволи да се възползвате от възможността да погасявате една месечна вноска, която да покрива всичките ви предишни задължения и да следите по-лесно месечните си разходи.

Add a comment