Защо е важно всеки мъж да притежава сако в гардероба си?

Акценти

Модата за мъже е разнообразна почти колкото тази за жени. Според експертите от Mania.bg наличието на мъжки сака в гардероба е задължително особено ако предпочитате официална или спортно-елегантна визия. Те са подходящи за бизнес срещи, официални вечери, както и за разходки в парка, в мола и другаде.

Как да изберете мъжко сако

Освен дизайнът, който е един от най-важните фактори, цветът и кройката също имат голямо значение за избора ви. Видовете се избират според нуждата и са:

  • класически модели мъжки сака – това са универсални варианти, най-често в черно или сиво, с двуредно закопчаване или само с две копчета. Могат да се носят на официални поводи, както и в ежедневието. Визията ви ще зависи от това с какво ще ги комбинирате; 
  • меки мъжки сака с джобове с капак – те са подходящи за ежедневието, но не и за официални събития или бизнес срещи;
  • спортни – тези видове са вталени и по-екстравагантни варианти от класическите. Могат да имат повече джобове, закопчаването е едноредно, а платовете на изработка са доста разнообразни – плат, велур, кожа, дънкови, ленени и още много други.

За да изберете подходящото, трябва да се съобразите с това дали ще пасва на стила ви, дали ще е за работа, за ежедневието ви, за костюм за официално събитие или друго.

Как да изберете подходящия размер

Ако не можете да се ориентирате в номерацията, трябва да пробвате и да видите как стои мъжкото сако върху вас. За да изберете най-точния модел, трябва да внимавате за:

  • ако номерът е по-малък от този, който носите, ще усещате ръкавите, раменете и гръдния кош много стегнати;
  • по същата причина при закопчаване ще се получат гънки под формата на Х при копчетата;
  • мъжкото сако ще се отваря навън при последното копче, ако ви е малко;
  • ако шевът излиза извън раменете ви, значи този размер е голям за вас;
  • ако ръкавите покриват част от дланите ви, отново не сте улучили номера.

Това са най-общите признаци, че избраният модел не е подходящ за вас.

Какъв цвят мъжко сако да изберете

Няма универсален съвет за това, защото трябва да съобразите нюансите с тези на дрехите, които имате в гардероба си. Ще трябва да го комбинирате с ризи, панталони и тениски и ако сте съобразили всичко предварително, няма да ви е трудно да избирате сутрин с какво да се облечете, а и ще сте стилни и модерни. Ако търсите нещо универсално, заложете на кафяво, черно и сиво. Това са цветовете, които най-лесно се комбинират с други дрехи. Ако искате нещо по-модерно и екстравагантно, можете да вземете ярко синьо, зелено, деним и други. В онлайн магазините втора ръка също можете да намерите доста интересни находки, които ще ви спестят големи разходи.

Add a comment