Какъв е ефектът от приема на Л-Карнитин

Акценти

В момента L-карнитинът е широко известен в спортните среди като лекарство, което ускорява изгарянето на мастните запаси в организма. Съществува не съвсем правилно мнение, че той е особено ефективен по отношение на мазнините в корема, страните и вътрешните органи.

Всъщност L-карнитинът подобрява телесния състав, като намалява обема на мастната тъкан, като насърчава запазването на мускулната маса, тъй като предотвратява използването на собствените протеини като източник на енергия. В този случай теглото може да остане непроменено и дори да се увеличи, тъй като мускулната тъкан е по-тежка от мастнат, докато тялото изглежда по-тонизирано и стройно.

Въпреки това, за да започне да работи L-карнитинът, трябва да се създаде енергиен дефицит. Дълговерижните мастни киселини, върху които действа, са важен източник на енергия. Нуждата от енергия се увеличава по време на” гладния ” период, с голяма почивка между храненията, например по време на тренировка с ниска или умерена интензивност. При липса на енергия, идваща от храната, тялото започва да използва своите резерви. Първо, мускулите ” изяждат “гликоген (запаси от въглехидрати в черния дроб), след това идва” ред “на собствените протеини на тялото и едва тогава мазнините започват да се ” изгарят”.. Този ред на използване на енергийни източници е свързан с различно количество енергийни разходи, които тялото трябва да прехвърли в процеса на разделяне на съответните молекули, за да получи енергия от тях. L-карнитинът, от друга страна, променя реда на използване на енергийните запаси, така че тялото след изчерпване на запасите от гликоген започва незабавно да използва мазнините като източник на енергия. По този начин той позволява запазване на мускулната маса и допринася за намаляване на запасите от мазнини в тялото, подпомагайки процеса на отслабване.

Физическата активност играе водеща роля тук. Важно е не само за създаване на калориен дефицит, но също така да изразходваме цялата енергия, която се отделя при изгарянето на мазнините. Всичко е просто-ако енергията, получена от организма от всякакви хранителни източници, не се използва, тогава тя се превръща в депо за мазнини, тоест в нови запаси от мастна тъкан. Следователно единственият ефективен начин е да комбинирате приема на L-карнитин с редовни тренировки и разумна диета.

Допълнителни ефекти на L-карнитин

В допълнение към ефекта на изгаряне на мазнини, L-карнитинът има редица други свойства:

 • Има анаболен ефект;
 • Повишава чувствителността на тъканите към инсулин, предотвратявайки инсулиновата резистентност;
 • Повишава издръжливостта;
 • Помага да се избегне ацидоза след натоварване (промени във вътрешната среда на тялото след натоварване);
 • Ускорява възстановяването на скелетните мускули след физическо натоварване;
 • Увеличава запасите от гликоген в черния дроб и мускулите;
 • Увеличава секрецията на стомашен сок, има умерен холеретичен ефект, подобрява апетита;
 • Има антихипоксично действие;
 • Има невротрофичен ефект;
 • Възстановява структурата на нервната тъкан.

Анаболен ефект на L-карнитин

Анаболният ефект на L-карнитин е установен експериментално. Точният механизъм на този ефект все още не е ясен. Предполага се, че той е свързан предимно със способността на L-карнитин да поддържа оптимално съотношение ацетил-Coa/CoASH за мускулна функция в клетките.

Предполага се също, че анаболните ефекти могат да бъдат свързани с повишаване на чувствителността на клетките към инсулин, който е анаболен хормон.

Според друга теория увеличаването на секрецията и ензимната активност на стомашния сок и холеретичният ефект подобряват усвояването на хранителните протеини от организма. Но именно те са “строителният материал” за мускулите.

Анаболните ефекти на L-карнитин може да не са очевидни. Мускулният обем на фона на приема му може дори да намалее. Това се дължи на факта, че мастните запаси се изразходват независимо от тяхната локализация, включително мастната тъкан, разположена около мускулните влакна. Следователно ефектът от приема на L-карнитин трябва да се оценява не от обема на крайниците или мускулната маса, а от процента на мазнините и мускулите в тялото.

Ефекти на Л-карнитин върху издръжливостта

L-карнитинът доставя свободни мастни киселини в митохондриите в клетките. По време на биохимичните реакции в митохондриите мастните киселини се окисляват с освобождаването на голямо количество енергия, което съхранява гликоген (запаси от въглехидрати) в депо мускулите и черния дроб. Тъй като разграждането на един грам мазнини генерира два пъти повече енергия, отколкото разграждането на въглехидратите, L-карнитинът позволява на мускулите да работят с повече сила и интензивност. Спортистите често използват това свойство на L-карнитин, като го приемат преди тренировки за издръжливост.

L-carnitine увеличава издръжливостта, както по време на аеробни упражнения (кардио тренировки, танци и т.н.), така и по време на анаеробни упражнения (культуризм и т.н.).

L-карнитинът не само помага за по-доброто понасяне на тренировките, но и подобрява възстановяването на мускулите след изтощителни физически натоварвания. Той има антихипоксичен ефект, намалява тежестта на ацидозата след натоварване, намалява образуването на млечна киселина по време на натоварването, увеличава запасите от гликоген в мускулите и черния дроб. Всичко това води до факта, че мускулите след натоварване не болят толкова много и възстановяват работата по-бързо.

Ефект на L-карнитин върху инсулиновата чувствителност

Една от новите тенденции в изследването на ефектите е определянето на неговия ефект върху чувствителността на тъканите към инсулин.

Факт е, че излишната мастна тъкан в корема и вътрешните органи (коремно затлъстяване) влияе неблагоприятно на метаболитните процеси. Затлъстяването от типа ” ябълка “или така нареченото” бирено коремче “води до метаболитно разстройство, известно като”метаболитен стрес”. Коремното затлъстяване значително увеличава риска от развитие на диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система. “Метаболитен стрес” е състояние, което е придружено от значително изчерпване на запасите от карнитин в организма.

А намаляването на количеството L-карнитин води до нарушаване на окислителните процеси в митохондриите, което води до влошаване на процесите на използване на мазнини от депото и в резултат на това може да доведе до по-нататъшно наддаване на тегло. Така се образува порочен кръг, който забавя процесите на отслабване.

Както бе споменато по-горе, коремното затлъстяване увеличава риска от развитие на атеросклероза и свързаните с нея заболявания, метаболитен синдром, захарен диабет и това се дължи на развитието на инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност е недостатъчна чувствителност на тъканите и скелетните мускули, включително инсулин. Обикновено инсулинът работи като” ключ”, отключва” ключалката ” на клетъчните мембрани и пуска глюкоза в клетката, за да я използва като източник на енергия. С развитието на инсулинова резистентност чувствителността на тъканите към този “ключ” намалява, глюкозата не се използва от тъканите, остава в кръвта и след това се превръща в мазнини.

Подобряването на чувствителността към инсулин нормализира приема на глюкоза в клетките, подобрява анаболните процеси в организма. Ето защо е важно пълните хора с метаболитен синдром или захарен диабет да получават L-карнитин отвън.

Показания за прием на L-карнитин

Приемът на L-карнитин може да бъде полезен при:

 • физическо и психическо претоварване;
 • нарушение на мускулния тонус;
 • коронарна болест на сърцето и кардиомиопатия;
 • намалена секреция на стомашен сок (анациден гастрит);
 • липса на телесно тегло;
 • анорексия;
 • по време на периода на възстановяване след продължителна почивка в леглото или хирургични интервенции;
 • хронична мозъчна исхемия;
 • умора и липса на почивка.

Източници на L-карнитин

Основните източници на L-карнитин са:

 • Месо;
 • Рибка;
 • Млечни продукти.

Дневната норма на L-карнитин се съдържа в около 300-400 g говеждо месо. Но при термична обработка по-голямата част от карнитина се унищожава. В допълнение, прекомерната консумация на червено месо значително увеличава риска от развитие на атеросклероза, подагра и рак на дебелото черво.

По-безопасно е приемането на биологично активни добавки, съдържащи L-карнитин. В такава ситуация можете да избегнете преяждане, което е изпълнено с прекомерна консумация на калории, както и точно изчисляване на дозата L-карнитин, получена на ден.

Как да приемаме L-карнитин

L-карнитин се приема един час преди тренировка, както и сутрин на празен стомах, 500-750 mg 3 пъти на ден или 1000 mg 2 пъти на ден. Оптималното е приемането на L-карнитин в дози от 500 до 2000 mg на ден. По-високите дози (4000-6000 mg/ден) според проучванията имат същия ефект по отношение на намаляването на телесното тегло като 2000 mg/ден, така че приемането им е непрактично.

Според различни данни L-карнитинът е ефективен както при еднократно, така и при продължително приложение. Трябва обаче да разберете, че при недостиг на карнитин тялото първо ще попълни резервите на това вещество в мускулите, и едва тогава l-карнитиновите препарати ще започнат да имат ефект на изгаряне на мазнини. Ето защо е препоръчително хората с наднормено тегло, захарен диабет, нарушение на черния дроб или бъбреците да приемат L-карнитин в продължителни курсове, съгласно инструкциите за употреба. За тези, които просто искат леко да подобрят формата си, периодичният прием на 750-1000 mg L-карнитин преди тренировка ще бъде достатъчен.

Add a comment