Четири вида климатици

За да се избегне по-нататъшно увеличаване на глобалните емисии, новите технологии за климатици трябва да се разширяват бързо. Те трябва да излязат на пазара до 2022 г. и да обхванат почти 100 процента от продажбите до 2040 г. Предизвикателството е плашещо, но има няколко стъпки, които собствениците на жилища могат да предприемат, за да намалят сметките си за енергия и да намалят въглеродния си отпечатък. Ето какво трябва да знаете. Независимо дали имате нужда от преносим климатик или сплит система, тези четири варианта имат капацитета на охлаждане, от който се нуждаете.

Геотермални климатици

Докато конвенционалните климатични системи използват електричество за охлаждане и отопление на вашия дом, геотермалните климатици използват водни или земни термопомпи за охлаждане и отопление на вашия дом. Подземната температура остава по-висока през зимата и по-хладна през лятото. Геотермалното охлаждане е по-енергийно ефективно и щадящо околната среда от конвенционалните променливотокови системи и може да се използва и за охлаждане на търговски сгради, без да се отделят парникови газове. Независимо от типа геотермална система, която решите да инсталирате в дома си, ще имате увереността, че това ще бъде най-ефективната и рентабилна опция за охлаждане за вашия дом.

Разходите за инсталиране на геотермални климатични системи зависят от много фактори, включително размер и климат. Докато геотермалните климатици обикновено са по-скъпи от стандартните климатични системи, съществуват различни възможности за финансиране за собствениците на жилища, които желаят да ги инсталират в дома си. Освен че са по-скъпи отначало, геотермалните системи могат да отговарят на условията за специално финансиране, като финансиране от PACE. Самото вътрешно оборудване не е по-скъпо от конвенционалните системи, но подземното контурно поле добавя към цената.

Сплит система климатици

При избора на климатик е важно да вземете предвид вида и размера на помещението, което ще охлаждате. Климатиците със сплит система обикновено имат по-висок SEER рейтинг, което означава, че са по-ефективни. Високите оценки на SEER също означават добра възвръщаемост на инвестициите в сметките за енергия, но също така увеличават изискванията за разходи и пространство. Климатиците със сплит система се състоят от два основни компонента, вътрешно и външно тяло. Тези два компонента са свързани с медни тръби, наречени линия на хладилния агент, за да поддържат температурите на правилните нива.

Хладилният агент в тези климатици има уникално качество, което им позволява бързо да преминат от газ към течност. Тази промяна в състоянието е ключът към способността им да охлаждат или загряват въздуха. Основният принцип на работа на климатика със сплит система включва външния компресор, който изпраща хладилен газ към вътрешното тяло. Охладеният въздух преминава през намотката на изпарителя и след това се връща в помещението. Вътрешното и външното тяло са свързани с кабели. Газови тръби с високо налягане циркулират хладилния агент през системата.

Пакетирани климатици

Пакетираният терминален климатик е самостоятелен модул за отопление и климатизация. Обикновено се среща в хотели, мотели, домове за възрастни хора, болници и кооперации и жилищни сгради. Те се използват и в слънчеви бани и допълнителни стаи. Има няколко различни вида опаковани климатици. Ето някои от тях. Какво им е толкова хубаво? Те са прости, енергийно ефективни и удобни за използване.

Основната разлика между прозоречен климатик и опакован модул е ??техният размер. Прозоречните и сплит климатиците обикновено са твърде малки, за да охлаждат по-големи помещения. Пакетираният климатик може да бъде инсталиран в голямо разнообразие от настройки, от големи офиси до малки домове. Можете да изберете такъв, който е подходящ за вашия дом или бизнес и да сте на път към по-ниски разходи за енергия. Може да се използва дори в търговски площи. Но не забравяйте да измерите помещението, което искате да охладите, за да знаете точно какво ви трябва.

Преносими климатици

Преносимият климатик е чудесен начин да охладите стая, без да заемате място. За разлика от прозореца, преносимият климатик се побира точно на вашия плот. Охлажда стаята ви, като същевременно ви осигурява комфорт. Може също така да помогне с влажността и обезвлажняването. Освен за охлаждане, преносимият климатик може да се използва и като вентилатор или нагревател през студените месеци.

Преносимият климатик LG е най-тежкият преносим климатик, който можете да получите. Тежи около 24 кг и има колела за по-лесно придвижване. Филтърът се сваля и се почиства лесно. Устройството се предлага и с дистанционно управление. Някои преносими климатици имат Wi-Fi връзка. Ако се притеснявате от шума, опитайте устройството на LG.

Геотермални термопомпи

Въпреки че геотермалните термопомпи не са толкова ефективни, колкото традиционните системи, те имат някои предимства. Тези устройства могат да намалят сметките за енергия в дома с 30 до 70 процента. Те елиминират шумните външни компресори и вентилатори, както и тръбопроводите. Освен това геотермалните термопомпи са по-тихи от другите системи за охлаждане, защото не използват шумен външен компресор. Всъщност те са тихи като хладилник.

Най-основната форма на геотермални системи за отопление и охлаждане използва системи с отворен цикъл. Тези системи използват тръба, свързана с подземен водоносен хоризонт или друг подходящ водоизточник. След това водата преминава през топлообменниците в геотермална термопомпа. Веднъж загрята, използваната вода се изхвърля обратно във водоизточника. Тази система е идеална за съществуващи домове, които вече имат тръбопроводи.

Add a comment