Пералня за вграждане – как да изберем правилния модел

Кухненските уреди за вграждане, които вече станаха познати, твърдо са се настанили в домовете ни. Фактът, че пералнята може да се впише идеално в мебелен ансамбъл, е чуван от мнозина, но не всеки знае по какви критерии трябва да се използва при избора.

Защо да изберете пералня за вграждане?

Най-очевидното предимство е, че спестява много място в сравнение с наличието на отделен уред в кухнята. Много домакинства, които преди са използвали конвенционална перална машина, са имали възможност или да наемат шкафче за съхранение, или да съхраняват вещи на тавана, където заемат много място. Пералнята за вграждане осигурява практично и изчистено решение на този проблем и също така не заема много място на плота. Ако търсите начин да освободите място в кухнята си, помислете за инвестиция в пералня за вграждане.

 

Пералнята за вграждане е кухненски уред, който се вгражда в шкаф или стената. Тези видове уреди предоставят много предимства на собствениците на жилища, като спестяване на пространство и екологичност. Ако сте на пазара за нов уред, помислете за инвестиране в пералня за вграждане.

 

Пералнята за вграждане е предназначена за монтиране в мебели – за това производителите са предвидили специални стойки за нея. Самият корпус на пералнята е скрит зад вратите или фасадата – много е удобно, ако искате да поставите уредите в кухнята и да ги скриете от очите и любопитните деца. Нашата задача е да разберем плюсовете и минусите на такива устройства, да се запознаем с критериите, по които се избират вградените машини.

Основните критерии за избор на перални за вграждане

Вградената пералня се различава от обичайната възможност за монтаж в отделен шкаф под плота или в специална ниша. Но функционалността на вградените модели е почти идентична с конвенционалното оборудване. Съществуват обаче малки разлики. Веднага трябва да се отбележи, че всички вградени машини са автоматични. Полуавтоматичните устройства не се вграждат в мебелни шкафове.

  • Повечето от тези перални имат намалено ниво на шум и други полезни функции за по-голям комфорт при работа;
  • Повечето перални за вграждане са с предно зареждане;
  • Машините под плота обикновено са няколко пъти по-скъпи от техните свободно стоящи колеги.

 

Преди да преминете към техническите характеристики, струва си да кажете няколко думи директно за мястото, където може да се намира такова устройство.

 

На първо място, с появата на вградени модели, собствениците на малки бани, в които е просто невъзможно да се постави автоматична машина с нормален размер, въздъхнаха с облекчение. Днес пералнята ще се впише идеално в интериора на коридора, ако направите специална ниша за нея или кухни – по аналогия с фурна, съдомиялна машина или микровълнова печка. По принцип можете да инсталирате устройството навсякъде – основното е, че трябва да има достъп до водоснабдяване и канализация. Но дори и в банята, ако площта позволява, е напълно възможно да се включи такова устройство в цялостния дизайн, например под мивката или в шкафа за кърпи.

 

Типове перални за вграждане

Преди да купите, важно е веднага да решите какъв тип машина предпочитате: напълно вградена или под плота. Те се различават по това, че в първия случай устройството е оборудвано с подвижен горен панел, който след това се променя на плот. Товарният люк остава видим и не се покрива от врата. Тези модели могат да бъдат закупени и като част от оборудването, стоящи отделно.

 

Напълно вградените модели са напълно скрити в комплекта мебели. За това на люка на машината се поставят панти за врати.

Размери

Изглежда, че размерите на пералната машина в сантиметри не са най-важният критерий, но ако вече има място за инсталиране, тогава тези параметри стават основни при закупуване. Разбира се, по-добре е първо да закупите устройството въз основа на неговата функционалност и след това да направите ниша или шкаф за него.

 

В инструкциите към модела са посочени реалните му размери за вграждане. Не разчитайте на номера на ценови етикети или онлайн прегледи – те често закръглят стойностите до най-близкото цяло число. Например минимална височина на вграждане от 81,8 може да стане 81 или дори 80 см.

 

Стандартната височина на такова оборудване е 82 см, повечето от тези машини. Но има и по-високи модели, достигащи 90 см.

 

Що се отнася до дълбочината, тук стойностите варират от 55 до 58,4 cm. Тези числа са лесни за обяснение. Стандартната дълбочина на кухненския комплект е 60 см и вградената пералня трябва да го запълни почти изцяло, но да остави място за свързващите маркучи и удобното им огъване.

 

Ширината на вградените перални машини варира от 59,5 до 60 см, като тук е важно да се измери шкафът за устройството, без да се вземат предвид външните стени. В противен случай просто няма да влезе. Тоест, ако вашият шкаф е широк точно 60 см, извадете от него дебелината на двете странични стени и вземете крайната стойност за намиране на устройството.

 

Вътрешните размери са необходими, за да се определи дали този модел ще задоволи вашите специфични нужди за пране. Обемът на барабана е пряко свързан с максималното натоварване на прането. С обем от 46 до 55 литра можете да заредите 7 или 8 кг сухо пране. Това количество е достатъчно дори за големи пранета.

Но консумацията на вода за едно измиване е различна за всички модели. Всеки, който плаща за студена вода на брояча, ще разбере значението на тази стойност. Разликата между минималната стойност от 46 литра и максималната от 115 литра е огромна.

Консумация на енергия

За много купувачи количеството потребление на енергия от домакинските уреди се превръща в един от решаващите фактори за избор. Разликата в консумацията на енергия може да бъде от 102 до 1050 Wh/kg. Ясно е, че колкото по-малко количество консумирана енергия, толкова по-икономично работи устройството. 

 

За тези, които се грижат да не плащат повече за електричество при всяко измиване, трябва да обърнете внимание на енергийния клас. Назначава се на пералната машина в съответствие с консумацията на енергия. Най-икономичният клас се счита за “A”, който включва модели, които консумират не повече от 0,19 kWh / kg по време на предене, както и “A +” или “A ++” и “A +++” с още повече подобрени спестявания.

Двигател

Енергоемките модели често са оборудвани с инверторен двигател. Това е механизъм, в който няма въглеродни четки. Основната движеща сила тук е инверторът, който преобразува променливия ток в постоянен. Такъв двигател позволява не само да се прави без поддръжка за по-дълго време, но и да се пести електроенергия.

 

Понякога двигателят на пералната машина е свързан директно към барабана без ремъчно задвижване.

 

Директното предаване ви позволява да контролирате по-добре скоростта и в резултат на това да пестите електроенергия.

Основни характеристики

Режими на пране

Първо, вземете решение за класа на пране. Тук всичко е просто – най-високото ниво е А. Според класа на пране се определя дали машината може да измие силна мръсотия върху деликатни неща в един цикъл. Повечето автоматични перални за вграждане са от този тип и по-малък брой са от клас В.

 

Важно е да обърнете внимание на инсталираните програми за пране. Те могат да бъдат от 10 до 21. Възможно е от голям брой режими да използвате само 3-4, така че началният им брой не трябва да бъде основният критерий за избор.

 

Най-популярните и търсени са: деликатно или нежно измиване; експресно пране; стандартни или ежедневни; вълна; обувки; синтетика; пране на големи предмети, като одеяла и възглавници; интензивно (измиване на силно замърсяване); противоалергични.

 

Някои модели имат уникални програми. Например против намачкване, допълнително изплакване или лесно гладене.

 

Удобно е, когато машината е оборудвана с функция за отложен старт. Ако използвате електромер ден-нощ, можете да настроите устройството да се включва отложено за определено време.

Центрофуга

Центрофугата на прането е също толкова важна, колкото и класът на пране. Най-хубавото е, че нещата се изстискват с машини клас А. Това означава, че прането след пране остава с минимално количество влага. Но режимите B и C също се изцеждат доста добре.

 

Повечето модели показват разбивка на различни скорости на центрофугиране от 1000 до 1400 об./мин. Но не задавайте постоянно максималните стойности.

 

Ако обичате да изваждате полусухи дрехи от пералнята, просто купете уред с режим „сухо“. Не забравяйте да прочетете инструкциите за количеството натоварване в този режим, за да не издърпате полумокрото пране. Факт е, че много машини могат да изсушат по-малко тегло, отколкото при пране, така че нещата просто нямат време да изсъхнат.

Ниво на шум

Нивото на шума по време на пране може да варира от модел до модел в рамките на 41-58 dB. Много по-сериозна е стойността на индикатора за ниво на шума по време на центрофугиране – от 55 до 77 dB. За стандартен човешки слух стойностите могат да се сравнят по следния начин:

  • 40 dB – спокоен разговор;
  • 50 dB – дневен шум на малък офис;
  • Повече от 70 dB – уличен тътен.

 

Най-оптималните стойности са 40 dB за пране и до 70 dB за центрофуга.

 

Трябва да се помни, че нивото на вибрации на машината също създава шум, но често се появява от неправилна инсталация на устройството.

 

Моделите с функцията за автоматичен баланс правят много по-малко шум. В този режим машината преразпределя прането в барабана, преди да активира цикъла на центрофугиране.

Безопасност

Безопасната работа на устройството, разбира се, е важна. Всъщност, в случай на повреда, той може не само да повреди близкото оборудване или мебели, но и да навреди на здравето на членовете на семейството. В крайна сметка машината може просто да се развали, което е очевидно нежелателно.

 

На първо място, обърнете внимание дали избраният модел има функция за защита на устройството от течове. Вградената пералня е фиксирана в мебелна ниша, изтичащата вода може да се натрупа извън полезрението и вие няма да разберете за проблема дълго време. Ако сте закупили модел с частична защита срещу изтичане, това означава, че маркучът е защитен от електромагнитни клапани. Те автоматично ще спрат водата, ако маркучът е повреден.

 

Пълната защита също предполага бариера за кутията на инструмента. В този случай в долната част на пералнята се поставя сензор, който ще алармира, ако върху него попадне вода, след което подаването му веднага ще спре.

 

Вторият тип е по-надежден и, разбира се, по-скъп. Но трябва да кажа, че повредата на тялото на пералната машина се случва доста рядко, така че частичната защита обикновено е достатъчна.

 

Контрол на пяната присъства в почти всички модели за вграждане. Ако сте изсипали прах или случайно сте поставили продукт, който не е предназначен за автоматични перални машини, тогава самото устройство ще обедини водата с излишната пяна и ще направи това, докато се образува умерено количество пяна.

 

Защитата за деца ще попречи на вашето дете да се намесва в процеса на пране. А защитата срещу пренапрежение ще спести оборудването по време на прекъсване на захранването.

 

Add a comment