Как изкуството играе роля в ранното детско развитие

Акценти

Много родители не са сигурни как да включат изкуството в развитието на децата си, но това е наистина важна част от детството на вашето дете. В миналото изкуството се е смятало за несериозна дейност, използвана главно само за игра. Но както знаем, играта е важна част от начина, по който децата учат, а изкуството е особено полезна форма на игра. И така, каква роля играе изкуството в развитието на детството и защо е толкова важно?

1. Креативност и любопитство. Децата идват на този свят любопитни и готови да изследват. Именно това ги насърчава да учат и да преодоляват безброй неуспехи по пътя си към успешно взаимодействие със света. Предоставянето на пространство на децата, в което да преследват своето любопитство и креативност, им помага да станат по-добри ученици, наблюдатели и творци. Въпреки че творчеството е полезно при създаването на изкуство, то е изключително важно и за много други елементи на успешния живот.

2. Моторни умения. Не е твърде трудно да се види как изкуството може да помогне с двигателните умения. Когато детето ви рисува, то ще използва ръцете си, за да манипулира обектите – и ще има по-голям успех, когато придобие повече контрол. Изкуството дава възможност на децата да практикуват тези умения и мотивация, за да се съсредоточат наистина върху усъвършенстването им.

3. Социални умения. Изкуството дава на децата възможност да изразят себе си и дейност, в която те могат да създават неща, с които се гордеят. Когато децата създават и споделят своето изкуство, те развиват самочувствие, като изпитват възможности да направят нещо уникално, изразявайки своите чувства и въображение и получавайки похвала и критика от околните. Създаването на изкуство със семейството, приятелите и родителите им помага да научат важни уроци за споделяне и сътрудничество.

4. Ефективно обучение. Всяко изкуствата носи със себе си много възможности за децата ви да научат реални умения, езици и техники. Взаимодействието с визуални среди като боя и глина ги учи на важни умения за визуално и пространствено разпознаване. Справянето с обекти, цветове и звуци им предоставя възможности да научат нови думи и да ги свържат с обекти и концепции.

Add a comment