Жените пълнеят 4 пъти в живота

В живота на всяка жена има няколко периода, през които тя най-много рискува да натрупа излишни килограми. През това време тя трябва да проявява повишена бдителност, защото ако обемът на талията надвиши 88 см трябва вече да се говори не за излишни килограми, а за затлъстяване.

Максималният обем на талията, който може да си позволи една жена без да се опасява за здравето си, е 80 см. Не трябва да се забравя, че наднорменото тегло води до такива заболявания като диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност, камъни в жлъчката, новообразувания, варикоза, деформация на ставите, инсулт, напомнят от zdrave.bg, цитирайки dieti.info.

Четирите проблемни периода са:

1. Възрастта преди 20

По време на половото съзряване под влиянието на хормоните тялото се закръгля. Естрогените се отделят от мастната тъкан и са необходими за редовното протичане на месечния цикъл и овулацията.

Подрастващите без да се наясно какво се извършва с тяхното тяло и често без всякакъв контрол консумират храни като чипсове, сладки неща и сандвичи, за да повишат по някакъв начин настроението си. В резултат на това понякога се стига дори до затлъстяване, т.е. и до нарушаване в обмяната на веществата.

2. Бременност

През този период жената е способна напълно да загуби контрол над своето хранене. Схващането че трябва да се приема храна за двама само способства за натрупването на ненужни и за майката, и за детето килограми.

3. “Неудобствата “ на любовта

Друга заплаха за затлъстяването са периодите на приемане на хормонални контрацептиви. Голямото количество хормони е способно да промени метаболизма на мастните тъкани и да облекчи натрупването на запаси от мазнини. Жените, склонни към напълняване, трябва да се консултират с лекар преди да изберат противозачатъчно средство.

4. След 50-годишна възраст

Настъпването на менопаузата също благоприятства за натрупването на излишни килограми. 60% от жените през този период напълняват. Женските полови хормони (естрогени) намаляват своята активност и все по-голяма роля започват да играят мъжките хормони (тестостерони), чиято концентрация остава в организма на жената практически без промяна в продължение на целия й живот.

Пълнотата с формата на круша, характерна за жените, се сменя с мъжката пълнота, когато мазнините се натрупват в областта на корема. Това е най-страшното затлъстяване, което може да доведе до редица в това число и сериозни заболявания.

Освен това през този период жените често се “утешават” от неприятностите с прекалено често хранене: те постоянно се опитват с помощта на нещо вкусно да компенсират негативната си нагласа. Възниква зависимост от храната, когато, за да се преживее чувството на мъка, тъга, самота, скука или депресия, трябва задължително да се отвори хладилникът.

Източник: http://life.dir.bg/news.php?id=6836874

Rate article
Add a comment

 1. Интернет оптимизация

  Интересно обобщение въпреки, че има и моменти, когато човек просто си пълнее и няма ясна причина. Може би трябва да бъдат вкарани в отделна категория :D:D

 2. Климатици

  Основно в пубертета и при бременност се качват най-много излишни килограми, но всичко може да се контролира – стига да има желание 🙂

 3. Филми

  Бих добавил още 1 период и той е когато организма спре да расте. И при жените и при мъжете се наблюдява това. Някъде след 25-27-тата годишнина. Организма се нуждае вече от по-малко енергия, а сме свикнали да поемаме повече и всичко излишно се натрупва.

 4. Хороскоп

  А някой са си дебели цял живот и за жалост ( не моя) стават все по – дебели. Но пък имат интересно виждане за нещата:
  Примерно нагъва 2 сладоледа и казва ами то ми е бавен метаболизма 🙂

 5. латекс

  Наистина през пубертета, когато не са наясно повечето жени с организма си има шанс за пълнеене, както и най-вече при бременност.
  Но има и моменти когато просто няма ясна причина, както каза @Филми.

 6. вицове

  Ха-ха, дано това го видят повече жени, доста интересно твърдение.